Många chefer ber inte om hjälp
Många chefer utför för många uppgifter, men ber inte om hjälp eftersom de inte är bekväma med att kräva saker av andra.
Resonemanget grundar sig ofta i en känsla, snarare än en objektiv sanning.
Man kan också ha en föreställning om att det blir mer kvalitativt om man själv utför arbetet, men är det verkligen så?
Sett utifrån ledarskap- och lönsamhetsperspektiv, så är svaret 9 av 10 gånger ”nej”.
För ett sunt klimat på arbetsplatsen är det helt avgörande att man som ledare utvecklar sin förmåga att delegera, vägleda och ge medarbetarna förutsättningar att ta ansvar och och sedan följa upp.
Varför är det så viktigt?
Vi tittar på statistik från Ennova, baserad på 38.000 svar, varav 6.000 av dessa är från Sverige.
Nästan varannan tillfrågad chef upplever att de inte kan lägga tillräckligt med tid på ledarskap - vilket de facto är deras jobb.
Medarbetarna instämmer. 4 av 10 medarbetare anser att närmaste chefen inte borde vara chef, för att hen inte mäktar med ansvaret.
De största utmaningarna är att leda medarbetarna, arbeta med det egna ledarskapet och att mäkta med organisatoriska uppgifter.
Så frigör vi ovärderlig tid
Vad händer om man skapar en arbetsplats där medarbetarna ges möjlighet att följa upp och ta ett större eget ansvar? Jo, vi frigör ovärderlig tid för ledaren. Tid som kan läggas på rätt saker, som att forma och driva övergripande strategier och att se till att medarbetarna har kunskapen, resurserna och tryggheten de behöver för att nå uppsatta mål.
Varför är det så svårt att delegera?
Det kan bero på bristande självinsikt, otillräcklig tid för reflektion, pressade deadlines, otydliga mål, dåliga uppföljningsrutiner – ja, listan kan göras lång, men om vi följer tanketråden, så kommer vi till problematikens kärna snabbare än man kanske tror.
Många gånger rör det sig om att du har svårt att delegera för att du inte vill ställa krav på andra. Det blir en låsning.
Krav på kompetens, krav på prioriteringar, krav på prestation och viktigast av allt – krav på dig själv och ditt ledarskap, för det är nyckeln som öppnar de andra låsen.
Det krävs stark integritet
Om du vill vara en bra ledare och få bort låsningarna, så måste du börja hos dig själv. Du som ledare måste ha stark integritet, god självkännedom och du måste kunna lita på dig själv. Du behöver kunna ge dig själv instruktioner och följa dem. För om du inte kan leda dig själv, hur ska du då leda andra?
När du stärker dessa områden, så ökar tilliten till dig själv och din förmåga att leda. När självförtroendet till ledarskapet växer, så lär du dig att ställa adekvata krav på andra – att prioritera, delegera och tydliggöra vem som bär ansvar för vad.
Om du kan leva upp till det du vill, så blir det också lättare att förmedla och motivera varför du ställer krav på andra.
Det blev mycket ”krav” nu, va?
Krav är ett ord som klingar negativt. En kravfylld miljö är en negativ miljö och därför känner vi obehag när vi ställer krav på andra, men få saker rör sig framåt utan att kräva någon slags prestation.
Vi kan dock avdramatisera det ganska enkelt. För vad är krav, egentligen?
Istället för att tänka att du ställer krav – tänk att du tydliggör ansvar.
Ditt beteende är ditt ansvar
För det är precis vad det handlar om. Att ta ansvar för sina egna beteenden och handlingar och att ge andra möjligheten att ta ansvar för sin del och utvecklas.
Det är nyckeln till att förvandla en kravfylld arbetsmiljö till en ansvarsfull sådan.
Vilken arbetsmiljö vill du ha?