Omtanken som ökar frisknärvaron

Vad väljer vi att fokusera på?

Väljer vi att fokusera på att minska sjukfrånvaron eller öka frisknärvaron och hållbarheten?

Det du fokuserar på, det växer.

När vi pratar om ämnet hållbarhet, så tänker de flesta ofta på andra former av hållbarhet och inte nödvändigtvis hållbarhet på individnivå. Ett hållbarhetsarbete ute i arbetsplatserna inkluderar mycket: Vi behöver ha hållbara medarbetare, hållbart arbetsklimat och en företagskultur som möjliggör att vi är och kan fortsätta vara hållbara.

Människor kommer lätt in i beteendemönster

Det jag ofta ägnar stor tid åt i de organisationer jag arbetar med och de chefer jag vägleder är just hur vi kan öka frisknärvaron. Hur de kan få sina medarbetare att inte ”bara vara friska” men faktiskt också vilja vara friska. Det handlar om att vi människor väldigt lätt kommer in i ett beteendemönster när vi är sjuka - speciellt när det kommer till långtidssjukskrivningar. Vi behöver göra att det blir lättare att vara frisk och hålla sig frisk. Så hur gör vi det? 

Jag lägger stor vikt vid ledarskapet.

Det är kostsamt att ha hög frånvaro och medarbetare som inte är i tjänst. Ofta behöver vi ersätta dessa medarbetare vilket varken är lätt eller billigt. För att inte tala om konsekvenserna det också innebär för den sjukskrivna medarbetaren och dennes levnadssituation. Det är just därför ledare och ledningsgrupper behöver arbeta proaktivt och satsa på att öka frisknärvaron på arbetsplatsen.

Vi behöver se till att våra medarbetare vill vara friska, de ska vilja vara på jobbet, de ska vilja vara med i sammanhanget. Den kulturen måste byggas upp, etableras och upprätthållas av ledaren, annars blir det lätt att man som arbetare väljer att stanna hemma, även om det kanske inte var absolut nödvändigt.

“Nej, idag vill jag INTE gå till jobbet!”

Alla har vi väl vaknat upp någon morgon med tanken ”Nej, idag vill jag verkligen inte gå till jobbet. Jag vill bara bli kvar hemma hela dagen.” Den tanken grundar sig alltsomoftast i att vi kanske inte riktigt trivs på vår arbetsplats, av någon anledning. Steget till att man sen börjar känna efter lite extra om man ”kanske har lite ont i halsen ändå” är inte långt borta.

Vi har alla varit där någon gång.

En av de vanligaste orsakerna idag till sjukfrånvaro och sjukskrivningar är hög belastning och stress på arbetsplatsen, men i många fall kan det också handla om att privatlivet orsakar sjukfrånvaron. Mår vi dåligt privat så mår vi dåligt även på jobbet och vice versa. 

Fokus: Öka frisknärvaron

Det finns olika sätt att arbeta förebyggande. Vi vill ju nå det här innan det har gått så pass långt att det går över till långtidssjukskrivning. 

Ett sätt är ju såklart att du i ditt ledarskap skapar en företagskultur där ni pratar om erat mående, snarare än att följa upp ert mående i  en enkätundersökning som genomförs nån gång då och då, när det redan brinner i knutarna och det där beryktade ”blå skåpet” är fullt.

Detta behöver ske i form av en kontinuerlig dialog och du som ledare behöver ha ögon och öron öppna för varje enskild individ i din arbetsgrupp.

Då bör varningsflaggan vaja i vinden

Du behöver också vara observant på om en medarbetare har t.ex. 3 frånvarotillfällen på sex veckor - då bör varningsflaggan vaja i vinden och den förebyggande insatsen bör sättas in omedelbart, för att få bästa möjliga effekt och resultat.

Vad behöver vi vara vaksamma på? När ska du som ledare agera?

Chefen/ledaren måste hitta sätt för att fånga upp de här medarbetarna. Hur du som ledare agerar när någon i arbetsgruppen sjukskriver sig kan vara helt avgörande. Vi tar två exempel:

Exempel 1:

Du som ledare tänker ”F*n också, inte igen! Kim är ju sjuk HELA TIDEN!”, för att sedan kontakta personen ifråga först den 7:e dagen av sjukskrivningen för att skriva följande:
Hej Kim,
Från och med imorgon behöver jag ha ett läkarintyg om du ska fortsätta vara sjukskriven.

Exempel 2:

Du som ledare tänker ”Vad tråkigt att Kim inte är här idag. Jag hör av mig!

Hej Kim,

Hoppas du tar väl hand om dig och kryar på dig. Du kan alltid ringa mig om det är något.

Vi ser fram emot att ha dig tillbaka snart igen!”

Vilket exempel tror du ger bäst effekt?

Då arbetar människor som allra bäst

Skapa och göd en vilja att vara på jobbet, snarare än en vilja att vara sjuk. Skapa meningsfullhet och sammanhang, som visar på att du bryr dig om dina kollegor - på riktigt. Forskningen visar att människor arbetar som allra bäst när de är utvilade och avslappnade, inte utmattade och stressade.

Tro det eller ej.

Nu kanske vissa av er läsare reagerar och tänker: ”Men vaddå, ska man inte få vara sjuk när man är sjuk!?” Jo, absolut, självklart! Är du sjuk så är du sjuk och då ska du vara hemma. End of story.

Det jag pratar om här är inte regelrätt sjukfrånvaro, utan en form av återkommande korttidsfrånvaro som ofta blir slentrianmässig och det är den formen av frånvaro vi vill motverka genom att arbeta förebyggande. 

Skapa ett klimat av öppenhet och tillit

Vissa organisationer skickar dag 2 av sjukskrivning ut ett vykort till anställda som är sjuka, för att visa att de bryr sig. Vissa skickar ett mail och andra ett SMS.

Oavsett tillvägagångssätt, så är vårt mål är att öka frisknärvaron.

Det finns många strategier för hur vi kan jobba mer hållbart, men grundprincipen är att vi måste skapa en bra balans för våra medarbetare ute på våra arbetsplatser. Vi behöver identifiera vårt utgångsläge, lägga upp en plan och sen jobba mot det önskade läget.

Skapa ett klimat av öppenhet och tillit, där man som anställd känner att man kan och till och med bör vara öppen och ventilera saker. Skapa en arbetsplats där man vill vara.

Om du gör det, så garanterar jag dig att de dagar då dina anställda ”kanske har lite ont i halsen ändå” kommer bli betydligt färre.

Föregående
Föregående

Självledarskap - nyckeln till en hälsosam arbetsplats

Nästa
Nästa

Många chefer ber inte om hjälp