När mentala hälsoproblem missas på grund av okunskap

När mentala hälsoproblem missas på grund av okunskap

Som socionom, mental tränare och expert inom personlig utveckling har jag stött på många fascinerande fall och fenomen genom åren.

Den dolda faran

Jag är väl medveten om de dolda farorna som lurar bakom det ökande antalet sjukskrivningar på arbetsplatser runt om i landet. Trots att många organisationer erbjuder friskvårdsinsatser för att upprätthålla sina anställdas fysiska hälsa, så glömmer vi ofta bort det viktigaste – den mentala hälsan. I denna krönika kommer vi att utforska hur den mentala hälsan ofta hamnar mellan stolarna på arbetsplatser och vilka konsekvenser detta kan ha för individen och organisationen som helhet.

Vi glömmer halva människan

Friskvårdsbidrag och friskvårdstimmar är vanliga inslag på många svenska arbetsplatser idag. Dessa insatser syftar till att hålla de anställda friska och produktiva genom att erbjuda möjligheter till fysisk aktivitet och hälsosamma vanor. Men vad gör vi för att stödja våra anställdas mentala hälsa? Tyvärr är detta område ofta förbisedd, och det är här de dolda farorna börjar dyka upp.

Det livsfarliga stigmat

Ett av de största hindren för att söka hjälp för mentala besvär är det stigma som fortfarande omger psykisk ohälsa. Många individer känner sig obekväma med att be om hjälp för sina psykologiska problem och är rädda för att bli stämplade som "galna" eller "svaga".
Följden av detta är att många individer lider i tysthet och hanterar sina mentala problem på egen hand. Utan tillgång till lämplig support och verktyg för att hantera sin situation kan problemen eskalera och leda till allvarliga konsekvenser, inklusive utmattningssyndrom och långvarig sjukskrivning.

Vi måste se helheten

För att förhindra att detta händer måste vi se bortom våra anställdas yrkesroller och istället betrakta dem som helhetliga individer. Det är viktigt att skapa en miljö där det är acceptabelt att tala öppet om sina mentala hälsoproblem och att söka hjälp när det behövs. Genom att främja en kultur av öppenhet och stöd kan arbetsgivare bidra till att förebygga psykisk ohälsa och minska risken för långvariga sjukskrivningar.

Skapa en tolerant miljö

Så, vad kan vi göra för att stötta våra anställdas mentala hälsa och undvika utbrändhet eller att de väljer en annan arbetsgivare? För det första måste vi vara medvetna om de dolda farorna och det stigma som omger psykisk ohälsa. Vi måste skapa en miljö där det är acceptabelt att tala öppet om sina mentala hälsoproblem och att söka hjälp när det behövs. Vi måste också erbjuda tillgång till resurser och stöd för att hjälpa våra anställda att hantera sina mentala hälsoproblem på ett effektivt sätt.

Win - win

Genom att ta hand om våra anställdas mentala hälsa kan vi skapa en arbetsplats där alla trivs och kan nå sin fulla potential. Vi måste se till att ingen hamnar mellan stolarna när det gäller deras mentala välbefinnande. Det är dags att ta itu med de dolda farorna och skapa en arbetsplats där alla mår bra och trivs och på så sätt också skapa de bästa förutsättningarna till att bli mer produktiva och lönsamma.

Nästa
Nästa

Självledarskap - nyckeln till en hälsosam arbetsplats