Självledarskap - nyckeln till en hälsosam arbetsplats
Det pratas ofta om självledarskap, men jag kan tycka att det ofta framställs rätt så luddigt, så jag tänkte vi idag ska se till att en gång för alla bena ut vad det är, hur det kan påverka dig som person och hur det kan påverka din arbetsplats.
En klippa för arbetsgruppen
Självledarskap är, enkelt sammanfattat, förmågan att självständigt kunna motivera sig själv till att nå de mål du sätter upp och att bibehålla en bra balans, medan man samtidigt håller en hög standard.
En chef som kan leda sig själv blir en klippa för arbetsgruppen - en stabil och pålitlig ledare för sitt team.
Varför är självledarskapet så viktigt, särskilt när det kommer till chefer?
Du är ett gott exempel för andra
När du som ledare har ett starkt självledarskap, så fungerar du som en förebild för ditt team. Förmågan att leda sig själv gör att teamet känner att de har en stabil och pålitlig ledare, vilket inspirerar medarbetarna till att också sträva efter att upprätthålla en hög standard och ta ansvar för arbetet som utförs.
Problemlösare Deluxe
Som ledare stöter du på utmaningar och problem - stora som små - stup i kvarten. När du har god kontroll över dig själv i din ledarroll, så kan du hantera stress, kriser och andra svårigheter på ett bättre sätt. Istället för att överväldigas av problemen kan du ta dig an dem på ett mer konstruktivt sätt och finna effektiva lösningar, genom att du bibehåller lugnet.
Den egna motivationen
Ibland hamnar du som chef i situationer där du inte har någon annan att vända dig till - varken för motivation eller vägledning. Då blir självledarskapet helt ovärderligt. Jag arbetade under 2023 med en ledare, för att stärka självledarskapet - låt oss kalla honom för ”John”. John var väldigt omtyckt och det var inga större problem i arbetsgruppen - däremot hade han ingen ovanför sig, eller intill sig, att vända sig till för motivation och vägledning. Vi arbetade under 6 månader upp den förmågan och här är hans egna ord om hur det ser ut idag: ”Min förmåga att nu kunna leda mig själv är helt ovärderlig! Tidigare kände jag mig ensam och utelämnad när jag var osäker på vad nästa steg var, men nu kan jag finna inspiration och drivkraft inifrån. Det har lett till att jag kan fortsätta leda mitt team - och mig själv - även när det ibland blir motigt!”
Så, hur ser det då ut på en arbetsplats där ledaren har ett gott självledarskap kontra dåligt?
Arbetsplats med en chef med gott självledarskap:
Här finns det en atmosfär av ansvarstagande, med engagerad personal.
Ledaren visar konsekvent och tydligt på höga standarder när det kommer till arbete och professionalism, vilket leder till att hela teamet känner sig motiverade till att leverera.
Tydlig och öppen kommunikation, en känsla av förtroende och respekt mellan ledare och medarbetare råder och när utmaningar dyker upp står teamet och ledaren redo att ta sig an dem med beslutsamhet och engagemang.
Här nås det framgång tack vare ett starkt samarbete och förmågan att konstruktivt bemöta olika hinder.
Arbetsplats med en chef med dåligt självledarskap:
Kaos och frustration. Chefen har svårt att hålla sig själv i schack och blir därmed inkonsekvent i sitt arbete och upplevs som opålitlig. Kommunikationen är bristfällig och frustration och misstro växer i teamet, vilket leder till att medarbetarna blir osäkra och omotiverade. När problem uppstår blir det svårt att se en tydlig väg framåt, eftersom ledaren inte kan bidra med den vägledning och motivation som teamet behöver. Moralen sänks, arbetet blir ineffektivt och det blir svårt att arbeta sig ur situationen.
Helt avgörande
Kort och gott är det helt avgörande för en arbetsplats att ledaren kan leda sig själv, för en chef med starkt självledarskap är stabil, inspirerar sitt team och har förmågan att styra om kajutan när det stormar, medan en chef med dåligt självledarskap tenderar att göra som de sju havens kaptener och följa med det sjunkande skeppet ner i havets mörka djup