När skyddsnätet brister
Den här krönikan publicerades i Värmlands Affärer och NWT i mars 2022.
Alltsomoftast använder vi termen ”att falla mellan stolarna” när det gäller utsatta individer som far illa när olika myndigheter frånsäger sig ansvaret för deras problem. Det vi däremot inte pratar om är alla yrkesverksamma som även de faller mellan stolarna på ett mer dolt vis, vilket är en stor bidragande faktor till att antalet sjukskrivningar fortsätter att öka år efter år.
“Friskvårdstimmen” löser inte allt
Många svenska arbetsplatser erbjuder idag sina anställda friskvårdsbidrag. Många företag har också en friskvårdstimme, där man på arbetstid får måna om sin fysiska hälsa, i syfte att hålla sig frisk. Detta är förebyggande insatser som har visat sig vara mycket effektiva. Men vad gör vi i förebyggande syfte när det kommer till vår mentala hälsa? Det är här de beryktade stolarna kommer in i bilden.
Stigmat runt att söka hjälp
Tröskeln till att ta kontakt med en psykolog eller kurator är ofta väldigt hög för en person som har problem i sitt privatliv. Personen ser sig inte ha några allvarliga psykologiska besvär och kommer därför inte söka hjälp. För att inte ens tala om väntetiden man möts av, om man tar steget att söka vård. En annan del av tröskeln är det stigma som än idag finns runt att söka hjälp och stöd för mentala besvär.
”Det är ju bara galna personer som behöver psykolog eller kurator”.
Snabbfil till utmattningssyndrom
Så vad får detta för konsekvenser i det dagliga livet? Jo, att personen inte har någonstans där hen kan ventilera och få de verktyg som hen behöver för att kunna hantera sin situation och precis som fysiologiska åkommor som går obehandlade, så resulterar det i att problemet växer. Resultatet stavas ofta ”utmattningssyndrom” med sjukskrivning som följd.
Vi är inte bara våra yrkesroller
För att förebygga att en arbetstagare inte faller mellan stolarna bör vi se alla delar av individen och inte enbart fokusera på yrkesrollen, för vi upphör inte att vara privatpersonen, bara för att vi kommer till arbetsplatsen. Vi bör ha ett långsiktigt tänk, där hela individen finns med, för att förebygga och förhindra sjukskrivningar.
Vi måste se hela individen
Det är när vi börjar se individen som en helhet istället för att se ekonomichefen, företagsledaren, receptionisten etc. som vi också kan börja skapa en god och mer hållbar förändring på arbetsplatsen. Vi måste ta reda på mer om den verkliga orsaken till att en arbetstagare tillexempel är trött. Beror det verkligen på att hen sovit dåligt i tre månaders tid eller finns det något annat som hen har svårt att prata om offentligt?
Ta hand om såret innan det blir infekterat
I dessa oroliga tider är det viktigare än någonsin att vi arbetar förebyggande och månar om vårt psykiska välmående. Att vi ser hela individen och tar tag i de mindre, hanterbara besvären innan de växer sig större.
Våga vara den som inte blundar när en kollega inte mår bra. Våga vara den som frågar ”Hur mår du, egentligen?” Och om du själv har det svårt - våga söka hjälp, istället för att hamna mellan de där beryktade stolarna.
Ta hand om er - och varandra!